به گزارش ایرناپلاس، امسال «هفته هنر انقلاب اسلامی» متفاوت برگزار شد. در واقع به دلیل شیوع کرونا در فروردینماه سال گذشته، معرفی چهره سال ۹۸ به تعویق افتاد. طبق برنامهریزیهای انجام شده در مراسم افتتاحیه هنر انقلاب در سال جاری، چهره هنر انقلاب سال ۹۸ و در اختتامیه، چهره هنر سال ۹۹ معرفی شد.
افتتاح این رویداد چهارشنبه ۱۸ فروردین در مرقد مطهر حضرت امام خمینی (ره) آغاز شد و از میان ۵ کاندیدای نهایی سال ۹۸ حسن روحالامین نقاشی که تابلوهای عاشوراییاش مورد توجه قرار گرفته، به عنوان چهره هنر انقلاب برگزیده شد.
اما مراسم پایانی هفته هنر انقلاب اسلامی پس از گذشت حدود یک هفته و در شامگاه ۲۳ فروردین ماه با حضور تعداد محدودی از مدیران و هنرمندان؛ در محوطه حوزه هنری برگزار شد.
محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری در این مراسم و در بخشی از سخنانش درباره هنر انقلابی گفت: «حوزه اندیشه و هنر اسلامی در هویت تاریخی خود یک پاتوق هنری جریانساز بود. کانون اجتماع هنرمندان انقلاب برای خلق نمونههای برجسته هنری و محلی برای گفتوگو میان اندیشه دردمند و هنر متعهد و بستری برای رشد هنر انقلابی.
به گفته او، رشد هنر انقلاب اسلامی مستلزم رشد توأمان ایده خلاق هنری و پرورش هنرمند متعهد است؛ که اگر یک ایده هنری پیشرو در فرم و مضمون امکان رشد یابد سنتهای هنری انقلابی، اصیل و در عین حال نو متولد میشود.
در این مراسم محمدرضا دوست محمدی، طراح و گرافیست؛ جلیل سامان، کارگردان سینما و تلویزیون؛ افشین علا، شاعر؛ علیمحمد مؤدب، شاعر و وحید یامینپور نویسنده، به عنوان کاندیداهای چهره هنری انقلاب سال ۹۹ معرفی شدند که از میان آنها یامینپور موفق شد به این عنوان دست پیدا کند.
اما با توجه به حضور هنرمندان فعال کشور در عرصههای مختلف هنری، کاندیدا و افراد منتخب سال هنر انقلاب چه ویژگیها و دستاوردهایی دارند که به این عنوان میرسند؟
آیا این رویداد توانسته خود به اهداف مورد نظرش برسد و تفکر انقلابی را در جامعه گسترش دهد؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسشها با مجدالدین معلمی معاون هنری حوزه هنری و دبیر «هفته هنر انقلاب» گفتوگو کردیم.
تولید اثری مقبول همراه با دغدغههای اجتماعی و مردمی
معلمی درباره ویژگیها و دستاوردهای نامزدها و چهرههای منتخب هنر انقلاب اسلامی به خبرنگار ایرناپلاس گفت: هفته هنر انقلاب که به مناسبت شهادت سیدمرتضی آوینی برگزار میشود، امسال ششمین سالش را پشت سر گذاشت.
یکی از مهمترین برنامههای این رویداد معرفی چهره برتر سال هنر انقلاب است. شاخصهایی که دبیرخانه هفته هنر انقلاب دارد و بر اساس آن آثار را بررسی میکند، این است که در ابتدا این آثار باید پس از تولید از چند بعد مختلف مورد بررسی و محک قرار بگیرند. یکی از مهمترین ویژگیهایی که یک اثر باید داشته باشد مخاطبپسند بودن آن است که به لحاظ محتوایی دغدغه روز مردم و انقلاب را داشته باشد.
وی افزود: البته از نظر دبیرخانه، انقلاب تنها در سال ۵۷ متوقف نشده است. بلکه انقلاب در زندگی روزمره، نیازمندیهای مردم، تفکر و اندیشه قاطبه مردم جاری است. لذا هر کسی که در حوزه دغدغههای اجتماعی تولیدی داشته باشد که هم به لحاظ محتوایی و هم به لحاظ مقبولیت، مطلوب باشد به عنوان یکی از کاندیداها مطرح و نامزد میشود. یکی دیگر از شاخصهایی که مورد بررسی قرار میگیرد فعالیتهایی است که به پرورش نسل جدید هنرمندانِ متعهد میانجامد.
شخصیت افراد مورد بررسی قرار نمیگیرد
به اعتقاد او، میتوان گفت که نخستین داور واقعی جشنواره هفته هنر انقلاب، خود مردم هستند که با بیشتر دیده شدن آثار و استقبال و محبوبیت و مقبولیتی که نسبت به آنها دارند، نامزدها و چهرههای منتخب را مطرح میکنند. سپس ما یک آکادمی هفته هنر انقلاب داریم که چهرههای برجسته هنری و مدیران ارشد حوزه فرهنگ عضو آن هستند.
ما اسامی نامزدها را به آنها ارائه میدهیم و از آنها نظرخواهی کرده که در پایان ۵ نفر را به عنوان نامزدهای نهایی انتخاب میکنیم. دوباره از اعضای آکادمی نظرخواهی دیگر میشود و یک نفر به عنوان چهره هنر سال انقلاب رای میآورد.
معلمی درخصوص چگونگی بررسی آثار توضیح داد: ما فقط اثر را بررسی میکنیم. لذا معمولا به کسوت، سابقه یا پیشینه افراد توجهی نمیشود. آن اثر باید در همان یک سالِ بررسی، تولید شده و در آن سال هم به توفیقاتی رسیده باشد. به عبارت دیگر توانسته باشد توفیق خاصی را پیدا کند. به همین دلیل به جای اینکه شخصیت افراد مورد بررسی قرار بگیرد، اثر افراد مورد ارزشیابی و بررسی قرار خواهد گرفت.
گسترش نگاه هنر انقلابی و فواید آن
در فضای هنری کشور سالانه رویدادها و جشنوارههای بسیاری در حال برگزاری است. جشنوارههایی که شاید نتوان همه آنها را کاربردی، تاثیرگذار و ضروری دانست. برخی از آنها به دلیل رفع تکلیف است که سالانه سر موعد مقرر بر ا میشوند و البته رویدادهایی هم هستند که بسیار تاثیرگذار، ثمربخش و برای جامعه هنری کشور پرفایدهاند.
از دبیر هفته هنر انقلاب درباره تاثرگذاری این رویداد در جامعه پرسیدیم و اینکه آیا هفته هنر انقلاب توانسته به گسترش تفکر انقلابی در جامعه کمک کند؟
وی در اینباره گفت: اگر نگاهمان را به عرصه فرهنگی و هنری تصحیح کنیم و بدانیم که مجموعه هنرمندان انقلاب، هنرمندان متعهد یا دغدغهمند هستند و کسانیاند که برای فرهنگ و دغدغههای مردم کشورشان اثری تولید میکنند؛ بنابراین همه به نوعی میتوانند در زمره هنرمندان انقلابی محسوب شوند.
همانطور که گفته شد ما انقلاب را در سال ۵۷ نمیبینیم بلکه در همه ابعاد زندگی مردم جاری است. لذا اگر به عرصه هنر چنین نگاهی شود، یک وفاق عمومی ایجاد میشود. همچنین این نگاه میتواند ما را از آسیبهایی که فرهنگهای دیگر به عرصه هنرمان دچار کردهاند و به نوعی مفاهیم هنر برای هنر یا تکنیکزدگی را بر عرصه هنرمان غالب کردهاند، دور کند. از همه مهمتر اینکه هنرمندان را به این امر تشویق میکند که متناسب با فرهنگ و دغدغههای بوم خودمان آثار تولید کنند.
فاصلهای تا رسیدن به نقشآفرینی مردم در هفته هنر انقلاب
معلمی درخصوص دستیابی هفته هنر انقلاب به اهداف مورد نظر خود نیز گفت: از عمر این رویداد فرهنگی و هنری، زمان زیادی نمیگذرد. به طور معمول باید صبوری کرد و از رسانهها کمک گرفت. یکی از اهدافی که دنبال میکنیم، تقدیر از هنرمندانی است که در طول سال فعالیت میکنند. شاید بسیاری از مردم به دلیل دغدغههای روزمرهشان متوجه این تولیدات نشوند یا اینکه تولیدات را دیده و با استقبالشان هم همراه بوده است اما اسم هنرمند را نداند و نشناسند. لذا چهرهسازی و در عین حال معرفی آثار موفقِ تولیدشدهِ یکساله یکی از اهداف ماست.
به گفته معاون هنری حوزه هنری، معمولا رسانهها زمانی به هنر و هنرمندان توجه میکنند که حاشیهای اتفاق افتاده باشد یا یک اتفاق نابهنجار، عجیب و غیرمنتظرهای رخ داده باشد. در حالی که هنرمندان این کشور در فضای شهری، رسانههای مجازی و دیگر رسانهها در طول سال و بدون هرگونه مساله و حاشیهای در حال تولید آثار هستند.
یکی دیگر از اهداف مورد نظر این است که هفته هنر انقلاب برای رسانهها و افکار عمومی که صرف نظر از حواشی به خود هنر و هنرمندان میپردازند، فرصتی ایجاد کند. به عبارت دیگر این نوید را به فضای عمومی و مردمی بدهیم که عرصه هنری زنده و در حال کار و تلاش است. به این ترتیب توجهات رسانهها و مردم را به هنرمندان متعهد کشور بیشتر جلب کند.
وی با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف اصلی این رویداد فاصله بسیار داریم، افزود: باید تلاش کنیم که برند هفته هنر انقلاب و جایزه هنرمند سال انقلاب را بیشتر تثبیت کنیم. این رویداد نسبت به گذشته که وجود نداشت و هنوز هیچ یک از این اهداف مطرح نشده بود، خیلی جلوتر است. خوشبختانه در حال حاضر این مساله برای رسانهها، مساله مهمی شده است و پیگیرند و توانسته به یک رویداد مهم رسانهای تبدیل شود. اما اینکه بتوانیم یک فرآیندی ایجاد کنیم که این رویداد برای قاطبه مردم یا علاقهمندان عرصه فرهنگ و هنر مساله شود و در آن شرکت کنند و نقشآفرین شوند فاصله داریم که فکر میکنم به مرور زمان به آن خواهیم رسید.
حضور و تلاش هنرمندان جوان در کنار پیشکسوتان
معلمی در خصوص اهمیت این رویداد برای هنرمندان جوان افزود: هفته هنر انقلاب این فرصت را ایجاد کرده که جوانان و رویشهای جدیدی در کنار پیشکسوتان و بزرگان عرصه هنر دیده شوند. امروزه نسبت به گذشتههای دور فضای رویشهای هنری کشور به شدت افزایش پیدا کرده است و جوانان به نوعی به تولیدات و آثار بزرگان و پیشکسوتانی که موجبات فخر این کشور هستند، تنه میزنند. امروزه جوانان خلاقی در این عرصه حضور دارند که مقبولیت هم دارند.
دبیر هفته هنر انقلاب یادآور شد: برندگان چند سال اخیر نشان میدهند که متخصصان عرصه فرهنگ و هنر این موضوع را درک کردهاند که جوانان امروز خلاقانه در جامعه حضور دارند و آثار قابل قبولی را تولید میکنند. آقای حسن روحالامین برگزیده سال ۹۸، وحید یامینپور که برگزیده سال ۹۹ شدند، در کنار بزرگانی مانند مرتضی سرهنگی، حمید حسام، مسعود شجاعیطباطبایی و مجید مجیدی که قبلا برگزیده شدهاند، نشان میدهد این ترکیب، ترکیبی است که آینده درخشانی را برای هنر این مرز و بوم ایجاد میکند.
نظر شما